Anatomia i funkcje łąkotek

Łąkotki stawu kolanowego to struktury złożone w 75% z wody, oprócz tego w ich skład wchodzą proteoglikany i kwas hialuronowy. Łąkotka boczna (ML) ma mniejszą średnicę, natomiast jest szersza, grubsza i bardziej ruchoma. Łąkotka przyśrodkowa (MM) posiada większą średnicę, natomiast jest węższa, cieńsza i mniej się rusza.


 

Łąkotka

Łąkotki są unaczynione (u dorosłego człowieka zewnętrzna 1/3) z tętnicy kolanowej bocznej i przyśrodkowej. Łąkotki są unerwione (u dorosłego człowieka zewnętrzna 1/3), posiadają:

- wolne zakończenia nerwowe (czucie bólu)


- ciałka paciniego (czucie pozycji w przestrzeni)


- ciałka Ruffiniego i aparaty Golgiego (odporność na rozciąganie).


Podczas ruchów zgięcia/wyprostu łąkotki podążają za powierzchniami stawowymi kości piszczelowej.. (zgięcie - tył, wyprost - przód). Podczas ruchów rotacyjnych łąkotki podążają za powierzchniami stawowymi kości udowej (rotacja wewnętrzna - łąkotka boczna do tyłu, przyśrodkowa do przodu)


Łąkotka boczna ma 2x większą ruchomość w porównaniu do łąkotki przyśrodkowej. Róg tylny łąkotki bocznej połączony jest włóknami z mięśniem podkolanowym. Róg tylny łąkotki przyśrodkowej połączony jest włóknami z mięśniem półbłoniastym.


Meniscektomia (operacja usunięcia) 1/3 wewnętrznej łąkotki przyśrodkowej zwiększa pole kontaktu powierzchni stawowych w wyproście o 10% i przenoszone siły nacisku o 65%. Całkowita meniscektomia łąkotki przyśrodkowej zwiększa pole kontaktu o 75%, i przenoszenie siły nacisku na chrząstkę o 235%.


Funkcje:


-Zwiększenie powierzchni kontaktu kości udowej i piszczelowej.


-Amortyzacja obciążeń.


-Propriocepcja.


-Rozprowadzanie płynu maziowego - odżywienie.


-Zapobieganie wklinowaniu tkanek miękkich.


Więcej wpisów na blogu.